Jak dobrać odpowiedni rodzaj wina do potrawy?

Folwark Matecznik w swoich podziemiach skrywa piwniczkę z winami, które podajemy swoim klientom do posiłku. Proces wytwarzania tego trunku, a także jego walory smakowe zależą przede wszystkim od wykorzystanego szczepu winogron. Który rodzaj wina będzie odpowiedni do danej potrawy?

Podział win dostępnych w Folwark Matecznik

Oferta winnicy Folwark Matecznik bogata jest w wiele rodzajów win, które cechują się różnorodnością aromatów. Każdy miłośnik tych trunków znajdzie na naszym dworku to, czego aktualnie poszukuje. Jakie wina oferujemy?

Wina dostępne w naszej ofercie to przede wszystkim pozycje czerwone wytrawne oraz półwytrawne, a także białe, musujące oraz różowe. Szeroki wybór win pochodzących z naszej winnicy pozwoli gościom Folwark Matecznik odpowiednio dobrać rodzaj trunku do potrawy. Jak wybierać? Jakie wina będą odpowiednie do danego rodzaju potrawy?

Jakie wino będzie odpowiednie do danego rodzaju potrawy?

Dobranie odpowiedniego gatunku wina do rodzaju potrawy nie należy do najłatwiejszych zadań, szczególnie ze względu na mnogość wyborów. W zależności od sposobu przygotowywania dania, a także jego tłustości należy postawić na inny rodzaj trunku. Jak powinno dobierać się wino do dań?

Jakie wina będą pasować do drobiu?

Dania obiadowe najlepiej będą smakować w towarzystwie win wytrawnych. Jednak sposób ich przygotowania ma wpływ na to, jaki rodzaj trunku powinno się wybrać.

  • Smażony kurczak
    Najlepszym wyborem do dań ze smażonym kurczakiem wydaje się białe wytrawne wino o wyrazistym smaku, np. Raza Vinho Verde,
  • Pieczony kurczak
    Doskonałym towarzyszem potraw z pieczonym kurczakiem będzie wytrawne, aczkolwiek lekkie białe wino, które nie przyćmi smaku posiłku, np. Fuente Blanco,
  • Kaczka
    W przypadku dań z kaczką najlepszym wyborem będzie lekkie czerwone wino, np. Cabernet Sauvignon Vina San Esteban,
  • Indyk
    Do indyka należy wybrać czerwone wino o wyrazistym aromacie, np. Fuente Tinto.

Jakie wina będą pasować do dań z rybami?

Współcześnie zasada mówiąca o dobieraniu czerwonego wina do dań mięsnych, a białego do dań rybnych stała się elastyczna. Aktualnie miłośnicy tego trunku łączą potrawy z rybą lub owocami morza nie tylko z jasnymi rodzajami. Jakie wino należy dobrać, decydując się na rybne potrawy?

  • Delikatne ryby (np. dorsz lub mintaj)
    Do takich ryb idealnie nadadzą się wina lekkie, np. białe z nutami owocowymi. Można również serwować z musującymi pozycjami,
  • Tłuste ryby (np. łosoś lub karp)
    W przypadku ryb tłustych wiele zależne jest od gatunku − tuńczyk będzie dobrze komponować się z wyrazistym winem czerwonym, natomiast łosoś z białą, bogatą pozycją.

Jakie wina dobrać do wołowiny oraz wieprzowiny?

Powszechnie uważa się, że dania mięsne powinny być podawane z lampką wina czerwonego. Aktualnie ta zasada zaczyna tracić na znaczeniu i mięso może być łączone z różnymi gatunkami win.

  • Pieczona wołowina
    Do tak przygotowanej wołowiny najlepszym wyborem może okazać się mocne, wytrawne czerwone wina, które podbiją smak mięsa,
  • Duszona wołowina
    Duszona wołowina będzie najlepiej smakować z aromatycznym czerwonym winem,
  • Wieprzowina
    Wieprzowinę najlepiej połączyć z delikatnym winem, które będzie wyróżniać się aromatem. Dania wieprzowe będą dobrze komponować się z aromatycznymi winami, a także z musującymi pozycjami.

Degustacje win

Jeśli Państwo nie mogą się zdecydować na dany rodzaj lub konkretną pozycję z karty win zachęcamy do umówienia się na specjalne eventy przeprowadzone przez sommelierów. Nasz partner  winiarnia Wino+ przygotowuje degustacje na specjalne życzenie naszych klientów.

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszego partnera Wino+.

degustacja w winnicy Folwark Matecznik